Reisverslag Mireille 2015 Wondverzorging Deel 1

Anderhalf jaar gelden heb ik met mijn zus 6 weken lang in Tanka Tanka gewerkt, toen voornamelijk bij de occupational therapy. Al snel ben ik ook gestart met wondbehandeling, omdat veel patiënten allerlei wonden hebben die nauwelijks verzorgd werden. Nu ben ik maar voor twee en halve week in Gambia geweest, maar niet minder effectief.
Ik had dit keer wel hoger ingezet, dit keer met het doel om wondbehandeling structureel te laten plaats vinden door de Gambiaanse verpleging.
Ik heb samen met een wondconsulente van ziekenhuis Rivierenland lesmateriaal gemaakt voor de verpleging van Tanka Tanka, rekening houdend met de minimale middelen en matige kennis. Continuïteit in de wondzorg is toch wel een van de belangrijkste speerpunten. En heb ik mijn doel gehaald? …….. ja ik denk het eigenlijk wel, maar ook nu zal dit afwachten zijn. Ik ben in ieder geval met een goed gevoel naar huis gegaan en dat is al heel wat! Zie voor het verloop van dit proces en mijn andere werk in Tanka Tanka onderstaand verslag:

Dinsdag 31 maart:
Vandaag eerste dag Tanka Tanka……..leuke ontvangst door verpleging, schoonmaak en mensen van de bezigheidstherapie. Zelfs een aantal bekende patiënten die er nog waren ( of opnieuw opgenomen zijn). Ook een aantal Nederlandse stagiaires van Windesheim school uit Zwolle lopen daar nu
(maatschappelijke) stages.
Zij hebben de moestuin opnieuw tot leven gebracht en deze staat er glorieus bij! De keuken is verbouwd en er is een nieuwe bantaba ( overkapping om in de schaduw te zitten) . De medicijndoosjes voor de patiënten die nog maar kort geleden zijn aangeschaft, worden volop gebruikt. Deze doosjes hebben we kunnen kopen van de gelddonatie van ziekenhuis Rivierenland Tiel. Leuk om te zien, daar waar grote behoeft aan was, direct dankbaar gebruik van wordt gemaakt.
Op het moment dat ik binnen kwam lopen was er een staf meeting, ik kon meteen aansluiten. Tijdens de vergadering werden herkenbare problemen besproken. Hier draait het uiteindelijk altijd om gebrek aan eten, materialen en geld, maar ook veel medewerkers die maar nauwelijks werken en te laat beginnen. Tja hoe fijn is het om de hele dag lekker te zitten en een beetje thee te drinken en te dutten?!

Morgen start ik met het opruimen van de pharmacy ruimte, die staat vol met spullen, zodat we daar een eigen ruimte hebben om wonden te behandelen. Voorheen werd dit overal gedaan, meestal gewoon buiten op de stoep, maar dan zit er altijd een zwerm patiënten om heen en natuurlijk heel veel vliegen. Ik heb gelukkig hulp van Djesney. Zij is sinds februari vrijwillig 4 maanden werkzaam in Tanka Tanka en helpt de verpleging met o.a. medicatie uitdelen en inmiddels is ze ook gestart met wondverzorging.
Als ik klaar ben rij ik naar huis in een auto waar 4 bakken vol met vis in hebben gestaan, alsof ik midden op de visafslag zit, niet te harden. Tanka Tanka had geen auto, dan maar de auto van Anna gebruiken om eten voor de patiënten op te halen. Ik kan inmiddels aardig wat hebben, maar dit is wel het randje….