Bakkerij

Net als in Nederland eten de Gambianen graag brood bij het ontbijt. Favoriet is tapalapa: een stevig brood dat eruit ziet als een stokbrood maar dat veel zwaarder is. Een hele tapalapa zonder beleg kost 5 Dalasi en daarmee heb je echt meer dan genoeg tot de lunch rond een uurtje of twee.

Ook in Tanka Tanka Psychiatric Hospital beginnen de bewoners de dag met tapalapa dat ergens in de buurt wordt ingekocht.

Dat gaat met ongeveer tachtig tot honderd bewoners om best veel brood per dag en daarom is het plan opgevat om op het terrein van de kliniek een eigen bakkerij te bouwen.  De bedoeling is om de bewoners met een professionele bakker hun eigen brood te laten bakken.

Bovendien zou er dan ook een klein winkeltje aan de kliniek kunnen worden verbonden waar het zelfgebakken brood verkocht kan worden. Met een grote middelbare school  in aanbouw in de buurt, komen er naar verwachting steeds meer klanten voor het winkeltje.
Het geld dat met de verkoop van het brood verdiend kan worden kan dan weer gebruikt worden voor wat extra’s voor de bewoners:  materiaal voor creatieve therapie, sport materiaal etc.

Op dit moment wordt de offerte gemaakt voor de bakkerij en daarmee kunnen we beginnen om fondsen te werven.

We verwachten dat de kosten voor een bakkerij met twee houtgestookte ovens ongeveer twee duizend euro zal zijn. Daarnaast zal er ook nog een klein bedrag nodig zijn voor materiaal voor deegbereiding en om de eerste balen meel en gist in te kopen.